ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СУБРЕГІОНАЛЬНИХ ОБ’ЄДНАНЬ КРАЇН ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ БОРОТЬБИ З ФІНАНСОВИМИ ШАХРАЙСТВАМИ ТА ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ ПІД ЧАС ТА ПІСЛЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ЗАХАРКІНА, Людмила; НЕБАБА, Наталія; ВОЙТОВ, Сергій; РОМАНОВСЬКИЙ, Артур; КАСЬЯН, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз потенціалу трьох субрегіональних форматів співпраці: Вишеградської групи (V4), країн Балтії та організації ГУАМ для ефективної боротьби з фінансовими шахрайствами та відмиванням грошей під час та після війни в Україні. Проаналізовано інституційні механізми співпраці, політичну згуртованість, рівень готовності до застосування санкційних механізмів і спроможність інтеграції у нові формати. Дослідження виявило, що жодне з існуючих об’єднань окремо не забезпечує комплексного захисту від фінансових злочинів у сучасних умовах. Найбільш перспективним визнано створення коаліції спроможних держав, що включатиме Україну, Польщу, Чехію, Литву, Латвію, Естонію, Словаччину, Молдову та Грузію. Така коаліція передбачає спільний обмін інформацією, інтеграцію санкційних механізмів, моніторинг допомоги на відбудову та превенцію фінансових злочинів. Результати дослідження мають практичну значущість для удосконалення стратегії боротьби з фінансовою злочинністю у кризових та посткризових умовах.