ВПЛИВ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПЕРСОНАЛУ: УПРАВЛІНСЬКИЙ ВИМІР - БУХАЛО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Мета статті полягає у всебічному дослідженні взаємозв’язку між соціальною відповідальністю бізнесу та ефективністю персоналу з позиції управлінських підходів, а також в обґрунтуванні механізмів і практик, які дозволяють інтегрувати принципи корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) в систему управління персоналом з метою підвищення його мотивації, залученості та продуктивності. У межах поставленої мети передбачається аналіз теоретичних основ КСВ, оцінка її впливу на ключові аспекти діяльності працівників, а також формування рекомендацій для керівників щодо створення соціально орієнтованого та етично виваженого управлінського середовища, яке сприяє розвитку персоналу та досягненню стратегічних цілей організації. У статті узагальнено теоретичні підходи до розуміння корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) як чинника впливу на ефективність персоналу в сучасних умовах ведення бізнесу. Систематизовано наукові погляди щодо взаємозв’язку між соціально відповідальною поведінкою компанії та ключовими показниками діяльності працівників, зокрема мотивацією, лояльністю, продуктивністю та рівнем залученості. На основі аналізу сучасних управлінських практик визначено, що інтеграція КСВ у стратегію управління персоналом сприяє формуванню позитивного соціально-психологічного клімату, зміцненню корпоративної культури та зростанню конкурентоспроможності підприємства. Узагальнено також управлінські інструменти, які забезпечують ефективне поєднання соціальної відповідальності та HR-політики, і запропоновано практичні рекомендації для удосконалення таких підходів в організаціях.