СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ В ІТ-СФЕРІ - СКЛЯРУК, Тетяна; ТУРКО, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито еволюцію поняття людського капіталу та його інтеграцію в сучасні управлінські практики, зокрема в контексті ІТ-сфери. Проаналізовано ключові наукові підходи до стратегічного управління людським капіталом: ресурсно-орієнтований, інвестиційний, управління талантами, розвиток цифрових компетенцій, аналітичний, соціальний тощо. Автори обґрунтовують, що ефективне управління людським капіталом в ІТ-компаніях є критичним чинником забезпечення конкурентоспроможності та стійкого зростання. Особливу увагу приділено дослідженню питань залучення, розвитку та збереження ІТ-талантів, ролі цифрових навичок, HR-аналітики та соціального капіталу в умовах цифрової трансформації. Представлено порівняльну характеристику підходів, що може слугувати аналітичним інструментом для вдосконалення управлінських рішень у сфері інформаційних технологій. Крім того, дослідження розглядає перспективи подальших досліджень людського капіталу в напрямку інтеграції цифрових навичок і впливу мобільності робочої сили.