ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ В СУЧАСНОМУ ІННОВАЦІЙНОМУ МАРКЕТИНГУ - ЯНОВСЬКА, Вікторія; ТВОРОНОВИЧ, Вікторія; ПИЛИПЕНКО, Олена; УСТІЛОВСЬКА, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття аналізує еволюцію маркетингу від простого інструменту збуту до складної, динамічної системи, що адаптується до сучасних соціокультурних, економічних та технологічних змін. Розвиток маркетингу не є лінійним і завершеним, а є постійним процесом, що відбиває трансформацію взаємодії між ринковими суб’єктами. Спочатку маркетинг функціонував як лінійна транзакційна модель, зосереджена на одноразовому обміні між виробником і споживачем. Сучасна парадигма, навпаки, базується на системному підході, де цінність створюється в результаті взаємодії між різними учасниками, такими як компанії, споживачі, технологічні платформи та соціальні спільноти. У статті розглянуто роль маркетингових комунікацій, що стали вирішальним чинником конкурентоспроможності в системі інноваційного маркетингу. Вони формують позитивний образ компанії та інформують споживачів про її пропозиції. Серед основних інструментів комунікації є реклама, стимулювання збуту, PR, прямий маркетинг, особистий продаж і торговий маркетинг. Стаття виділяє перехід від класичних функцій маркетингу (модель 4P: продукт, ціна, місце, просування) до ролі інфраструктури для сенсотворення та формування культурних наративів. Ця трансформація зумовлена зростанням значущості досвіду, емоційної залученості та символічних значень. Як наслідок, маркетинг стає не стільки управлінням попитом, скільки формуючою силою, що створює простір для взаємної залученості та соціального впливу. Однією з ключових трансформацій є перехід до реляційної концепції маркетингу, яка виникла як відповідь на обмеження традиційного транзакційного підходу. Зв’язок між маркетинговими комунікаціями та інноваційним маркетингом є двостороннім і взаємозалежним. Маркетингові комунікації не лише просувають інновації, а й самі стають інноваційними.