УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - КРЮКОВА, Ірина; КРАВЧИК, Юрій; ВОЛОЩУК, Максим; ХАХАЛЄВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Досягнення цілей аграрного бізнесу та підвищення конкурентоспроможності аграрних формувань неможливо без належного забезпечення техніко-технологічними засобами. Протягом останніх років у сільському господарстві України мали місце суттєві виклики для техніко-технологічного забезпечення, розв’язання яких за сучасних умов доцільно на засадах інноваційного розвитку. У статті розглянуто проблемні аспекти управління технічним забезпеченням агровиробників. Визначено специфічні особливості, які формують нові вимоги до сучасної системи управління інноваційним розвитком техніко-технологічного потенціалу аграрних підприємств. Обґрунтовано основні орієнтири побудови системи управління розвитком техніко-технологічного потенціалу агробізнесу на засадах інноваційності та екологізації сільського господарства. Серед пріоритетних напрямів удосконалення управлінських рішень задля нарощування та реалізації техніко-технологічного потенціалу аграрних підприємств рекомендовано: фінансовий лізинг, цифрові платформи даних, безпілотну сільськогосподарську техніку, датчики Інтернету речей, робототехніку і автоматизацію, організацію комплексних smart-ферм.