СТАЛИЙ РОЗВИТОК ЯК ЧИННИК СТРУКТУРНИХ ДИСБАЛАНСІВ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ІВАНЧЕНКОВ, Вячеслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню структурних дисбалансів економіки України у контексті сталого розвитку. Визначено, що вітчизняна економіка протягом тривалого періоду розбудовувалася з глибокими структурними дисбалансами. Її надлишкова залежність від сировинних галузей, низький рівень інноваційності та значні регіональні диспропорції стають на заваді її розвитку та роблять вразливою до зовнішніх викликів. Доведено, що сталий розвиток постає не просто як бажана концепція, а як критична необхідність та головне завдання для України. Замість протистояння між економічним зростанням та збереженням довкілля, сталий розвиток пропонує шлях до взаємовигідного співіснування та гармонії. Встановлено, що ключовим інструментом для подолання існуючих дисбалансів є впровадження принципів сталого розвитку, що включає диверсифікацію економіки, розвиток високотехнологічних та інноваційних галузей, перехід до відновлюваних джерел енергії та циклічної економіки.