ІВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: СУТНІСТЬ І ПРИНЦИПИ - ПЕТРОВСЬКИЙ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті представлено результати дослідження, метою якого було розвиток теоретичних основ інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності, що включало визначення його сутності та принципів. Для досягнення мети були використані якісні методи дослідження, зокрема, порівняльний та критичний аналіз, узагальнення, абстрагування, індукція. На основі критичного огляду наукових публікацій було уточнено сутність інвестиційного забезпечення та його принципи. Аналіз підходів науковців дав можливість виокремити такі підходи до визначення сутності категорії «інвестиційне забезпечення інноваційної діяльності»: ресурсний, організаційний та процесний. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні авторського визначення сутності інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності на основі комбінації зазначених підходів як сукупності інвестиційних ресурсів, механізмів, практичних дій і процесів з формування, акумуляції, розподілу, вкладення та відтворення інвестиційних ресурсів з метою генерації, виробництва, впровадження, реалізації та розповсюдження інновації. З урахуванням сучасних макроекономічних, технологічних та соціальних тенденцій були визначені принципи, яким має відповідати інвестиційне забезпечення інноваційної діяльності: доступності, достатності, резільєнтності та надійності, економічної ефективності, строковості, системності, комплексності, ризик-менеджменту, адаптивності, партнерства, екологічної та соціальної відповідальності. Практична значущість розробок полягає в тому, що запропоноване визначення та принципи можуть бути застосовані для формування організаційно-економічного механізму інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності для економічних систем різних рівнів. Подальші наукові розробки можуть включати дослідження світового досвіду та розроблення організаційно-економічного механізму інвестиційного забезпечення інноваційної діяльності, який відповідає визначеним принципам.