КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ КЛАСИФІКАЦІЇ ПОКАЗНИКІВ З ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ У СФЕРІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - КАМІНСЬКИЙ, Андрій; ЧИНЧИК, Анатолій; ГОЛУБКА, Степан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
На основі теоретичного аналізу основних підходів до дослідження системи класифікації запропоновано новий підхід до групування показників ризику вчинення кримінального правопорушення у сфері економіки для їх оцінювання. Здійснено групування показників ризику вчинення кримінальних правопорушень, виходячи з трьох складових: загроза, вразливість та соціально-економічні наслідки заподіяні відповідною загрозою. Визначено окремі показники ефективності та наслідкові показники для оцінки інституційної спроможності і відповідності сприйняття експертним середовищем відповідного державного органу рівня загрози. Аргументовано, що оцінка вразливостей є одним з маркерів для упередження, виявлення, швидкого реагування та усунення потенційних загроз, з метою забезпечення безпеки національної економіки. Доведено, що показник ефективності є окремим показником, який застосовується для визначення вразливих зон ризику інституції (орган державної влади), що формуються за рахунок низької ефективності виконання цією інституцією відповідних функцій та сприяє оцінюванню її інституційної спроможності. Висвітлено роль та місце наслідкових показників у визначенні відповідності якісної та кількісної оцінок рівня загрози. Обґрунтовано роль та принципи їх застосування при здійсненні оцінювання ризику вчинення кримінального правопорушення з визначенням його рівня.