УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ПРАЦІ В ЦИВІЛЬНІЙ АВІАЦІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ - СКІБІЦЬКА, Ліана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано зміст та роль безпеки праці персоналу на сучасному етапі функціонування підприємств. Досліджено зміст та процес управління безпекою праці в цивільній авіації як невід’ємний елемент системи управління якістю (СУЯ). Обґрунтовано тісний взаємозв’язок між ефективною організацією охорони праці та загальною якістю функціонування авіаційного підприємства. Наведено комплексну аналітичну оцінку чинників інтеграції безпеки праці до СУЯ, розглянуто сучасні виклики, зокрема пов’язані з воєнним станом, кіберзагрозами, впровадженням безпілотних технологій та необхідністю декарбонізації авіаційної галузі. Основна ідея полягає в тому, що авіація змушена адаптуватися до складних умов, які загрожують як операційній безпеці, так і сталому розвитку. Увага приділяється й міжнародному досвіду, прикладам функціонування SMS/QMS у провідних країнах. Авторка пропонує концептуальну модель управління безпекою праці на основі принципів Total Quality Management, Viable System Model та стратегічного управління. У результаті дослідження обґрунтовано необхідність інтегрованого підходу до формування системи управління якістю (СУЯ) в цивільній авіації, що забезпечує зниження ризиків, підвищення якості послуг і стійкість організації до зовнішніх викликів. Перспективами подальших розвідок визначено розробку електронного інструментарію для оцінювання показників безпеки, гармонізацію вимог стандартів та посилення ролі людського капіталу в управлінні безпекою праці.