ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ЕЛЕКТРОННОЇ ДЕМОКРАТІЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ - БОГАЧ, Юрій; МАРГАСОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У контексті цифрової трансформації суспільства особливої ваги набуває впровадження електронної демократії та громадянських технологій, які забезпечують прозорість, підзвітність і участь громадян у процесах прийняття рішень на місцевому рівні. Серед ключових інструментів — електронні петиції, онлайн-голосування, цифрові платформи для громадського обговорення та участі в бюджетуванні. Їх застосування сприяє підвищенню ефективності управлінських рішень, оптимізації витрат та формуванню відкритого управління. В умовах децентралізації особливого значення набуває оцінка економічної ефективності впровадження цифрових рішень, що дозволяє визначити їх вплив на розвиток територіальних громад. Електронна демократія перетворюється зі зручного засобу комунікації на стратегічний ресурс, який посилює довіру до влади, сприяє залученню інвестицій і знижує адміністративні витрати. Аналіз наукової літератури виявляє, що хоча тематика електронної демократії активно досліджується, питання її економічної ефективності на місцевому рівні залишаються недостатньо висвітленими. Це підкреслює актуальність дослідження, метою якого є оцінка впливу цифрових інструментів на сталий розвиток громад. Результати дослідження свідчать, що за умови належного технічного та нормативного забезпечення, інструменти е-демократії значно покращують управлінські процеси, зменшують соціальні ризики, підвищують інституційну спроможність органів місцевого самоврядування та сприяють загальному економічному зміцненню регіонів.