ЕВОЛЮЦІЯ ТА ВПЛИВ ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКОЇ УГОДИ ПРО ВІЛЬНУ ТОРГІВЛЮ (НАФТА) НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН-УЧАСНИЦЬ - ЗАГОРОДНЯ, Альона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу процесу формування, функціонування та впливу Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА) на економіки країн-учасниць – США, Канади та Мексики. Досліджено історичні передумови укладення угоди, її головні цілі, механізми реалізації та ключові принципи регулювання торговельних відносин між державами. Автором проведено оцінку економічних наслідків дії НАФТА, зокрема її впливу на обсяги міжнародної торгівлі, залучення іноземних інвестицій, зміни конкурентних позицій країн-членів, розвиток виробничих ланцюгів та зростання зайнятості. Окремо розглядаються соціально-економічні наслідки впровадження угоди, включаючи зміни у структурі ринку праці, рівень добробуту населення та розвиток ключових галузей економіки. Проаналізовано переваги та недоліки угоди, її роль у глобальних торговельних процесах, а також виклики, що постали перед НАФТА у зв’язку із розвитком світової економіки, впливом зовнішніх чинників та політичними змінами в країнах-членах. Окрему увагу приділено процесу модернізації угоди та її трансформації в нову торговельну угоду між США, Канадою та Мексикою (USMCA), яка набула чинності у 2020 році. Проаналізовано ключові відмінності між НАФТА та USMCA, включаючи зміну регулювання в таких сферах, як правила походження товарів, умови доступу до ринків праці, регулювання цифрової торгівлі та захисту інтелектуальної власності. Досліджено, як нові положення угоди впливають на економічну динаміку в регіоні, стимулюють конкурентоспроможність підприємств та адаптують торговельну політику до сучасних викликів глобалізації. Автор робить висновки щодо перспектив подальшої інтеграції регіону та можливих наслідків впровадження USMCA для економік країн-учасниць, а також аналізує потенційні ризики та можливості для бізнесу в умовах оновленого торговельного режиму.