МЕХАНІЗМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СИСТЕМ МАРКЕТИНГУ: СУТНІСТЬ, СТРУКТУРА ТА НАПРЯМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ГАРАФОНОВА, Ольга; ДВОРСЬКИЙ, Владислав; ПОНОМАРЕНКО, Микола; ВЕРХУША, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито сутність інноваційного маркетингу як модернізованої моделі організації маркетингової діяльності, орієнтованої на цифровізацію, аналітичні технології та новітні комунікаційні підходи. Встановлено, що ключовими елементами інноваційного маркетингу є системне вивчення потреб споживачів, формування унікальної пропозиції, впровадження сучасних цифрових інструментів та використання штучного інтелекту. З’ясовано, що такі підходи сприяють забезпеченню стійкої конкурентної переваги підприємства. Наголошено на важливості інтеграції цифрових платформ, автоматизованих систем аналізу та засобів адаптивного управління в умовах динамічного зовнішнього середовища. Підкреслено значення персоналізованого досвіду споживача як засобу формування довгострокової лояльності до бренду. Констатовано, що маркетинг інновацій виконує не лише функцію комунікації, а й формується як концептуальна модель інноваційного підприємництва. Виокремлено подвійний підхід до маркетингу інновацій – як до механізму пошуку перспектив і як до інструмента підтримки інноваційного циклу. Окреслено інновації у сфері маркетингу, що включають нові методи дослідження, сегментації, комунікації, перепозиціонування, дистрибуції та адаптації життєвого циклу товару. Зауважено, що сучасна конкурентна реальність вимагає оперативного впровадження інноваційних інструментів моніторингу ринку та реакції на зміну запитів. Підтверджено ефективність інноваційного підходу прикладами успішного використання цифрових технологій провідними компаніями. Акцентовано увагу на необхідності стратегічного переосмислення ролі маркетингу інновацій у забезпеченні розвитку бізнесових структур. Означено, що маркетинг інновацій виконує функції концептуального, інструментального та координуючого характеру. Визначено інноваційний маркетинг як ключовий механізм адаптації до цифрової трансформації. Аргументовано потребу формування нової маркетингової культури, орієнтованої на проактивне створення конкурентних переваг.