ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ОСВІТНЬОЇДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ВДОВЕНКО, Наталія; МАРГАСОВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до розробки та впровадження інформаційно-аналітичних систем (ІАС) в управлінні освітнім процесом закладів вищої освіти (ЗВО) України в умовах цифрової трансформації. Визначено, що ІАС є не лише засобом автоматизації адміністративних функцій, а й стратегічним інструментом, що забезпечує аналітичну підтримку прийняття управлінських рішень на основі актуальних і достовірних даних. Проаналізовано структурно-функціональну модель ІАС, охоплено її ключові модулі: облік контингенту, планування навчального навантаження, аналітична звітність, управління якістю, фінансовий моніторинг і зовнішні інтеграції. Особливу увагу приділено проблематиці впровадження ІАС в українських ЗВО, включно з технічними, організаційними та кадровими викликами. Порівняльний аналіз з університетами країн ЄС засвідчує суттєве відставання в рівні цифрової інтеграції, проте водночас вказує на значний потенціал для розвитку. Окреслено шляхи подальшого вдосконалення ІАС в освітньому середовищі: активне впровадження інструментів штучного інтелекту та Learning Analytics, формування персоналізованих освітніх траєкторій, розвиток хмарних сервісів та уніфікованих стандартів інтеграції. Сформовано висновок, що інформаційно-аналітичні системи мають стати основою побудови цифрових університетів нового покоління, спроможних ефективно адаптуватися до змін і забезпечувати високу якість освітніх послуг, внутрішню прозорість, зовнішню відповідальність та інституційну конкурентоспроможність на глобальному рівні.