ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ОСНОВНИХ ЗАСАД ЗЕЛЕНОГО БАНКІНГУ В КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ - КРАСНОВА, Ірина; ДВОРНИК, Ірина; ЛАВРЕНЮК, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню імплементації принципів зеленого банкінгу в корпоративне управління банків в умовах глобальних кліматичних і соціальних викликів. Розглянуто ключові засади зеленого банкінгу — прозорість, інтеграція ESG-принципів, ризик-менеджмент, екологічна відповідальність, інноваційність, державна підтримка, соціальна відповідальність, фінансова інклюзія, стійкість до криз і міжнародна співпраця — та їхній вплив на стале економічне зростання. Особлива увага приділяється українському контексту, де воєнні виклики, обмежена нормативна база та низька обізнаність стейкхолдерів ускладнюють впровадження зелених практик. На основі міжнародного досвіду (ING Bank, Deutsche Bank, Banco do Brasil) та узагальнення практики діяльності українських банків (Укргазбанк, Ощадбанк, ПриватБанк) запропоновано інструменти інтеграції ESG-критеріїв, включаючи фінансові (зелені кредити, облігації), управлінські (ESG-стратегії), регуляторні, технологічні (ШІ, блокчейн) і комунікаційні механізми. Акцентовано увагу на необхідності гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами (EU Taxonomy) та посиленні співпраці з міжнародними організаціями (ЄБРР, IFC) для підтримки повоєнної відбудови та зеленої трансформації економіки. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення нормативної бази, підготовки персоналу та розширення доступу до зелених фінансових продуктів для вразливих груп, що сприятиме сталому розвитку та інтеграції України до глобального ринку.