НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТОРГІВЛІ - МОРОЗОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль людського капіталу як ключового чинника конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств торгівлі в умовах глобалізації та цифровізації. Акцентовано на необхідності впровадження сучасних підходів до управління персоналом, зокрема інтеграції цифрових технологій у кадрові процеси та формування гнучких мотиваційних стратегій. Обґрунтовано важливість створення ефективного організаційно-економічного механізму управління людським капіталом, здатного адаптуватися до змін ринку, забезпечуючи продуктивність праці, інноваційність та стійкість підприємств. Запропонований механізм поєднує економічні, організаційні, соціальні та інформаційно-аналітичні складові в єдину систему, орієнтовану на стратегічну стабільність і розвиток кадрового потенціалу. Окреслено перспективи подальших досліджень для вдосконалення управлінських практик у цій сфері.