ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ І НАГЛЯД У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ - ДЕМИДЧУК, Людмила; САПОЖНИК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто адміністративно-правові проблеми контрольно-наглядової діяльності у сфері захисту прав споживачів за якістю та безпекою споживчих товарів і послуг в умовах сучасних реформ органів державної влади. Метою дослідження є встановлення співвідношення понять нагляд і контроль за дотриманням законодавства у сфері захисту прав споживачів як правових категорій. Розглянуто основні контрольні повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері захисту прав споживачів. Наведено положення щодо проведення заходів, спрямованих на зміцнення взаємодії структурних підрозділів Держпродспоживслужби з органами місцевого самоврядування. Показано, що поняття «контроль» і «нагляд» широко використовуються як у теорії, так і в законодавчій діяльності, проте дотепер ці поняття не набули чітких визначень, з яких стало б зрозумілим співвідношення закладених у них функцій. Виконуючи контрольно-наглядові повноваження, держава в особі уповноважених органів здійснює припинення порушень законодавства у сфері захисту прав споживачів, забезпечення якості та безпеки харчових продуктів здійснює попередній, поточний і подальший контроль, при цьому застосовуючи заходи адміністративного впливу до осіб, які допустили такі правопорушення. Запропоновані заходи щодо вдосконалення законодавства в частині розмежування функцій контролю та нагляду в державному управлінні на основі зазначених критеріїв, регламентації контрольної та наглядової процедур, що дасть змогу обмежити правовими рамками контрольно-наглядову діяльність держави. При цьому може бути знято низку проблем у царині системи державного управління, зокрема, знизиться рівень корупції, надмірного адміністративного тиску у сфері підприємницької діяльності.