БАЗИСНІ ПОЛОЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - АВГУСТИН, Руслан; ДЕМКІВ, Ірина; СТРУМЕЦЬКИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Формування ефективної системи управління соціально-економічним розвитком територіальних громад є досяжним лише за умови встановлення стійкої рівноваги між повноваженнями органів державної влади та самоврядних структур територіальних громад. Такий баланс передбачає оптимальний розподіл управлінських функцій на місцевому рівні, що ґрунтується на поєднанні двох ключових чинників – автономності у прийнятті рішень та відповідальності за їх наслідки, включаючи кримінальну відповідальність у випадках ухвалення неправомірних або опортуністичних рішень. Саме тому, метою дослідження є узагальнення теоретичних аспектів та базисних положень формування інструментів управління економічним розвиток територіальних громад. Відповідно до мети запропоновано стратегічні переваги управління територіальними громадами та заходи управління територіальними громадами.