ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ АДАПТИВНО-ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - ОБИДЄННОВА, Тетяна; ЧОБІТОК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації економіки підприємства стикаються з необхідністю кардинального оновлення стратегічних підходів до власного розвитку. Стрімкий розвиток цифрових технологій формує нові вимоги до гнучкості, інноваційності та адаптивності бізнесу. Традиційні моделі управління дедалі менше відповідають динаміці сучасного ринку, що вимагає впровадження адаптивно-інноваційних стратегій як запоруки виживання й зростання підприємств у цифрову епоху. Відсутність єдиної методології формування таких стратегій, а також обмежений досвід вітчизняних підприємств у цьому напрямі обумовлюють наукову новизну та прикладну значущість теми. У сучасних умовах трансформації економіки, що супроводжується активною цифровізацією бізнес-середовища, зростає потреба у формуванні нових підходів до стратегічного управління розвитком підприємств. Цифрові технології не лише змінюють характер господарської діяльності, а й радикально трансформують управлінські парадигми, вимагаючи від підприємств гнучкості, інноваційної активності та здатності до швидкої адаптації. У цьому контексті особливої актуальності набуває концепція адаптивно-інноваційного розвитку як стратегічного вектору забезпечення конкурентоспроможності, стійкості та динамічного зростання підприємств. У процесі дослідження обґрунтовано, що стратегія адаптивно-інноваційного розвитку підприємства в умовах цифрової трансформації повинна ґрунтуватися на принципах динамічної гнучкості, відкритості до інновацій, проактивного управління змінами та інтеграції цифрових технологій в усі функціональні сфери діяльності. Визначено, що формування такої стратегії потребує застосування системного підходу, який передбачає: аналіз рівня цифрової зрілості підприємства; діагностику внутрішніх ресурсів і інноваційного потенціалу; ідентифікацію зовнішніх загроз та можливостей у цифровому середовищі; розробку стратегічних сценаріїв із урахуванням цифрових трендів. Особливу увагу приділено використанню сучасних цифрових інструментів у стратегічному плануванні, що дозволяє забезпечити більш точне прогнозування, вчасну адаптацію до змін та персоналізацію управлінських рішень. Результати дослідження підтверджують, що цифровізація виступає ключовим чинником трансформації стратегічного управління підприємствами, зумовлюючи необхідність переходу до адаптивно-інноваційних моделей розвитку. Такий підхід передбачає впровадження гнучких, системних і технологічно обґрунтованих стратегій, які забезпечують підвищення інноваційної активності, цифрової зрілості та конкурентоспроможності підприємства. Застосування цифрових інструментів у стратегічному управлінні дозволяє суттєво покращити процеси аналітики, прогнозування, ухвалення управлінських рішень та оперативного реагування на зміни зовнішнього середовища. Практична реалізація запропонованих підходів сприятиме формуванню стійких конкурентних переваг, ефективній адаптації до викликів цифрової економіки та довгостроковому зростанню підприємств.