ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - АБДУЛЛАЄВА, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються сучасні інноваційні підходи до розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств в умовах глобалізації та цифрової трансформації економіки. Особлива увага приділяється таким інструментам, як цифровізація процесів ЗЕД, впровадження електронної комерції, використання CRM- і ERP-систем, логістичних інновацій, а також міжнародного маркетингу з урахуванням культурних особливостей цільових ринків. Проведено порівняльний аналіз традиційних та інноваційних моделей зовнішньоекономічної діяльності, що дозволяє виявити переваги нових підходів у підвищенні конкурентоспроможності підприємства на міжнародному ринку. Запропоновано практичні рекомендації щодо адаптації інновацій у ЗЕД з урахуванням сучасних викликів і можливостей.