ОСВІТНІ ІНСТРУМЕНТИ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: МІЖНАРОДНИЙ ВИМІР - ОЛІЙНИК, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В статті досліджено міжнародний досвід використання освітніх інструментів соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Дослідження здійснено на основі аналізу досвіду країн, для яких проблема вимушеної внутрішньої міграції була та залишається надзвичайно актуальною: Грузія, Сомалі, Ефіопія, Вірменія та Ірак. Виявлено, що освітні ініціативи для ВПО в різних країнах світу демонструють різноманітні підходи до соціальної інтеграції та включають мовну підготовку, професійну підготовку, освіту дітей ВПО, розвиток особистісних навичок.