ТРАНСФОРМАЦІЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ЗБУТОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ЗМІНИ СПОЖИВЧИХ ПРІОРИТЕТІВ: ДОСВІД УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ У 2022–2025 РОКАХ - НЕБИЛИЦЯ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто ключові аспекти трансформації маркетингової збутової політики українських підприємств у період 2022–2025 років під впливом цифровізації, зміни споживчих пріоритетів та умов повномасштабної війни. Актуальність теми зумовлена необхідністю швидкої адаптації бізнесу до нових економічних реалій, зокрема зміни логістичних умов, зниження платоспроможного попиту, розвитку електронної комерції та підвищення запиту на соціально відповідальні бренди. У роботі здійснено аналіз сучасних підходів до збуту в умовах цифрового середовища, виділено основні виклики і бар’єри, що виникають перед підприємствами в кризових умовах. Особливу увагу приділено зміні споживчої поведінки: підвищенню очікувань щодо швидкості сервісу, гнучкості доставки, персоналізації та зручності онлайн-взаємодії. Результатом дослідження стала розробка адаптивної моделі збутової політики «3К», яка ґрунтується на інтеграції трьох складових: каналів (онлайн та офлайн взаємодія), контенту (персоналізована і релевантна комунікація) та клієнтського потоку (безперервний шлях клієнта з підтримкою CRM-систем, чат-ботів, омніканальних рішень). Запропонована модель враховує особливості українського бізнес-середовища та відповідає потребам малих і середніх підприємств, які діють в умовах постійної невизначеності. Отримані результати мають практичну цінність для вдосконалення збутової стратегії підприємств, підвищення клієнтоорієнтованості та забезпечення стійкого розвитку в умовах цифрової трансформації та соціально-економічних викликів.