НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ В ЄС - СТОЛЯРЧУК, Надія; ПІВТОРАК, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі стану та структури нормативно-правового регулювання інноваційної діяльності в сільському господарстві в ЄС. В результаті проведеного дослідження виділено основні блоки нормативно-правового регулювання інноваційної діяльності в сільському господарстві в ЄС. Охарактеризовано основні стратегічні та нормативно-правові документи, що регулюють інноваційну діяльність в ЄС. Визначено структуру регулювання інновацій у сільському господарстві в ЄС: основні нормативно-правові акти та ініціативи ЄС, основні принципи та напрямки регулювання, фінансові інструменти підтримки, інституційна підтримка. Виділено основні аспекти регулювання інтелектуальної власності (ІВ) у сільському господарстві ЄС: патентування аграрних інновацій, охорона сортів рослин, охорона торговельних марок та географічних зазначень, охорона авторського права та цифровізація сільського господарства, захист традиційних знань і аграрної культури. Окреслено основні проблеми, що постають в ЄС на етапі практичної реалізації та виконання нормативно-правових аспектів в ЄС: фрагментарність законодавства, недостатня гармонізація на національному рівні, регуляторні бар’єри для новітніх технологій, складний доступ до фінансування інновацій, обмежене правове стимулювання співпраці. Визначено основні шляхи вирішення цих проблем.