ЦИФРОВІ РИЗИКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ - СОРОКІВСЬКА, Олена; КУЖДА, Тетяна; КІНАЛЬ, Назар (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню цифрових ризиків та інформаційної безпеки корпоративного сектору, особливо в умовах воєнного часу. Акцент зроблено на аналізі сучасних загроз, які виникають у зв’язку з кіберзлочинністю, витоком конфіденційної інформації та порушенням функціонування інформаційних систем підприємств. Розглянуто тенденції зростання кількості кібератак та їх наслідки для бізнесу, включаючи фінансові втрати, репутаційні ризики та компрометацію даних. У статті систематизовано сучасні методи та підходи до захисту інформаційної інфраструктури компаній, зокрема впровадження багаторівневої автентифікації, концепції Zero Trust, шифрування даних, а також моніторингу даркнету для запобігання витоку корпоративної інформації. Особливу увагу приділено аналізу європейського досвіду у сфері кібербезпеки, порівнянню рівня впровадження ІКТ-захисту серед підприємств ЄС та України. На основі проведеного дослідження розроблено модель організації та управління корпоративною інформаційною безпекою, що включає п’ять ключових компонентів: організаційну структуру, технологічні рішення, управління ризиками, захист корпоративних даних та аудит безпеки. Запропонована модель спрямована на мінімізацію кіберзагроз та забезпечення стійкого розвитку бізнесу в умовах цифрової трансформації. Результати дослідження можуть бути використані керівниками підприємств, IT-спеціалістами та фахівцями з інформаційної безпеки для розробки ефективних стратегій захисту корпоративних інформаційних систем.