АВТОРИЗОВАНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ОПЕРАТОР: НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ - КОЛОМІЄЦЬ, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження теоретико-правової природи інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) та нормативно-правових засад його функціонування в Україні в контексті адаптації до регламентів ЄС і міжнародних стандартів безпеки ланцюгів постачання. Визначено структурні проблеми чинного законодавства, що ускладнюють реалізацію моделі АЕО, зокрема відсутність поділу статусу на AEO-C та AEO-Б у практичній площині, недосконалу методологію оцінки фінансової стійкості підприємств, відсутність внутрішнього моніторингу, механізмів взаємного визнання та міжвідомчої координації. На основі порівняльного аналізу європейських підходів та української практики розроблено напрями нормативного вдосконалення програми АЕО. Обґрунтовано необхідність уніфікації методичних вимог, поетапної сертифікації, електронного адміністрування, запровадження прозорих процедур аудиту та державної інформаційно-методичної підтримки бізнесу. Запропоновані рішення щодо подолання виявлених бар’єрів, які мають забезпечити підвищення довіри до програми АЕО, активізацію участі МСП, узгодження з європейським митним простором та підвищення ефективності митного адміністрування України.