ЛІДЕРСТВО ЯК ОБОВЯЗКОВИЙ ЕЛЕМЕНТ РОЗВИТКУ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЇХ ВЗАЄМОДІЇ З БІЗНЕС-СТРУКТУРАМИ - РУДНІЧЕНКО, Євгеній; ГАРБУЗЮК, Олександра; ГАВЛОВСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості функціонування неурядових організацій з позиції впливу лідерів на процеси їх розвитку та взаємодії з суб’єктами зовнішнього середовища. Визначено теоретичний базис розуміння лідерства та його ролі в розвитку організації. Представлено основні теоретичні концепти у формуванні зв’язків між різними управлінськими структурами. Визначено відмінності між лідерством і управлінням. Встановлено залежність ефективного функціонування неурядової організації від наявності лідерів. Наведено необхідність взаємодії неурядових організацій та суб’єктів бізнесу у контексті створення синергетичного ефекту для їх розвитку. Сформовано авторське визначення терміну «лідерство» - це здатність особи впливати на поведінку інших та/або власну, завдяки розумінню й гармонізації індивідуальних і групових інтересів, надихати та спрямовувати до досягнення мети. Це процес, що об’єднує навички саморегуляції, цілеспрямованості, керування, мотивації, взаємодії, співпраці, ухвалення рішень і адаптації до змін задля розвитку організації або власної справи. Встановлено необхідність стимулювання лідерських якостей учасників неурядових організацій з метою інтеграції позитивного досвіду взаємодії таких структур з міжнародними донорами у сферу бізнесу. Визначено доцільність формування спільних проектів та програм на рівні регіону і держави в цілому. Наведені основні ризики припинення функціонування неурядових організації з урахуванням змін соціально-економічних процесів світового рівня. Обрунтовано доцільність пошуку альтернативних джерел фінансування неурядових організацій у довгостроковій перспективі.