ЕВОЛЮЦІЯ ПРАВИЛ ОПОДАТКУВАННЯ ПРИБУТКУ КОНТРОЛЬОВАНИХ ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ - ГУЦАЛЕНКО, Любов; ТРОХИМЕЦЬ, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено еволюцію правил оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (КІК) у світовій практиці та проаналізовано відповідність українського законодавства мінімальним критеріям, встановленим для країн Європейського Союзу. Розглянуто ключові етапи розвитку правил оподаткування КІК, починаючи з 1962 року, від початку їх запровадження у США до ухвалення Директиви ради ЄС 2016/1164 (ATAD) у 2019 році в ЄС. Акцентовано увагу на рішенні Європейського Суду у справі Cadbury Schweppes (C-196/04), що стало поштовхом до подальшого вдосконалення нормативного регулювання діяльності КІК у країнах ЄС. Означено вплив плану BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) на міжнародну практику оподаткування прибутку КІК. Досліджено основні положення українського законодавства щодо КІК, які були запроваджені Законом № 466-ІХ від 16.01.2020 року та фактично почали застосовуватися з 01.01.2022 року. Визначено критерії, за якими іноземні компанії можуть бути визнані КІК в Україні, а також обґрунтовано необхідність удосконалення чинного законодавства з огляду на міжнародні вимоги. Проведено порівняльний аналіз вимог до КІК у законодавстві України та ЄС, що дозволило визначити рівень відповідності українських норм європейським стандартам. Виокремлено питання контролю над іноземними компаніями, механізми визначення податкових зобов’язань та ефективність імплементації міжнародних норм в Україні. Узагальнено підстави для звільнення від оподаткування прибутку КІК, передбачені законодавством України. Означено, що перелік підстав для звільнення від оподаткування значно ширший, ніж передбачено мінімальними вимогами для країн ЄС, і ці підстави дозволили у 2022 та 2023 роках претендувати на звільнення від оподаткування 80% контролюючих осіб, які подали звітність про КІК. Зроблено висновок про необхідність подальшого вдосконалення національного законодавства щодо оподаткування прибутку КІК, що сприятиме гармонізації податкової політики України з європейськими стандартами та забезпечить ефективний контроль за оподаткуванням доходів українських резидентів за кордоном.