ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ - ПАНАСЮК, Валентина; ТКАЧУК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В умовах повномасштабної війни одним із ключових питань є проведення ефективної зовнішньоекономічної діяльності, а саме – задоволення потреб суспільства та армії на період війни. З початком військової агресії, коли постало питання в швидкому забезпеченні армії військовою технікою, продовольством, знаряддям, проявилися основні недоліки поточної зовнішньоекономічної політики країни. Найвідоміші випадки – процеси розмитнення та ввозу товарів військового призначення з за кордону. В роботі виділено дві основні групи проблем, з якими зіткнулася наша держава при веденні зовнішньоекономічної діяльності під час війни: проблеми обліку ЗЕД та проблеми мінімізації ризиків ЗЕД. До основних проблем обліку ЗЕД відносяться: організація ведення бухгалтерського обліку у цій сфері, оподаткування операцій зовнішньоекономічної діяльності; проблеми ведення обліку відповідно Національних стандартів. Такі проблеми можуть спричинити неправильне документальне оформлення вантажу, помилки у оподаткуванні, тощо. Наслідками таких помилок можуть бути адміністративні стягнення у вигляді штрафів, накладенні санкцій, що має спричиняє фінансові втрати та знижує імідж підприємства. Основними новими ризиками, які з’явились з початком повномасштабної війни, є: ризики невиконання договорів, логістичні ризики, ризики невиконання термінів поставки, ризики невиконання платежів за контрактом. Внаслідок цього виникають витрати від недотримання умов договору та накладаються фінансові санкції, передбачені умовами цього договору. Кожна з цих груп потребує детального вивчення для уникнення негативних результатів внаслідок ведення ЗЕД. В роботі висвітлено та роз’яснено сутність імпортно-експортних операцій. Визначено основну групу проблем, які здійснюють значний вплив на організацію обліку зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Проведено аналіз закупівель та продажів, на основі чого відображено вплив певних проблем на результати зовнішньоекономічної діяльності країни.