АНАЛІЗ ПРОБЛЕМНИХ АСПЕКТІВ БЮДЖЕТНОГО ВІДШКОДУВАННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ У СИСТЕМІ ЕЛЕКТРОННОГО АДМІНІСТРУВАННЯ - ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; БОГАТЧИК, Людмила; БЕЗНОСКО, Карина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розглянуто порядок електронного адміністрування ПДВ та методику реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН; проаналізовано проблемні аспекти бюджетного відшкодування ПДВ на підприємстві, зокрема, проведено дослідження сутності та механізму реалізації бюджетного відшкодування ПДВ, визначено умови його застосування на підприємстві. Узагальнено критерії, досягнення яких є підставою для автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ суб’єкту господарювання, систематизовано терміни бюджетного відшкодування ПДВ. Проаналізовано найбільш поширені схеми незаконного відшкодування ПДВ на території України, а також при здійсненні експортно-імпортних операцій; встановлено перелік ознак, які можуть свідчити про використання механізму незаконного відшкодування податку.