ПОТЕНЦІАЛ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПЛАТФОРМИ SMART-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ДЛЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ОЛЕШКО, Анна; ЧУБИК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено ключові аспекти використання потенціалу європейської платформи smart-спеціалізації для формування національної та регіональних політик і стратегій в умовах цифрової трансформації. Проаналізовано можливості платформа smart-спеціалізації як інноваційного інструменту цифрової трансформації для забезпечення smart-спеціалізації, досліджень, інновацій та конкурентних переваг регіонів. Обґрунтовано ключові рушії стратегії smart-спеціалізації, зокрема такі як: локалізація, пріоритизація та залученість. Ключовими напрямами smart-спеціалізації є її адаптація до специфіки регіональних потреб, стимулювання дифузії інновацій, забезпечення моніторингу та оцінки з дотриманням ключових показників ефективності, посилення міжнародної співпраці та посилення зв’язків з іншими програмами та пріоритетами ЄС, забезпечення ефективного врядування, сприяння інклюзивному зростанню. Зроблено висновок, що активізація участі українського бізнесу, наукових установ та держави у впровадженні ідей smart-спеціалізації на основі співпраці з ЄС, дозволить посилити науково-дослідний потенціал України, забезпечити диджиталізацію громадян та корпорацій, підвищити рівень конкурентоспроможності економіки на засадах цифрової трансформації.