НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ У РОЗВИТКУ СЕРВІСНОІ ІНФРАСТРУКТУРИ ОБЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - НИЖНИК, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Сучасна політика в Україні спрямована на створення гідних умов життя для населення та забезпечення високого рівня соціальних благ і послуг. Одним з основних завдань, що постають перед фахівцями, є вирішення проблеми забезпеченості населення соціальними благами та послугами. Стратегічним напрямом розвитку є підвищення якості та ефективності забезпечення громадян такими послугами, як охорона здоров’я, освіта, культура, житлово-комунальне господарство, транспорт, побутове обслуговування та інші. Ці складові соціальної сфери забезпечують нормальний рівень життєдіяльності об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Однак на шляху до реалізації цих завдань виникає чимало проблем, таких як недостатня інфраструктура, слабка фінансова база місцевих органів влади та відсутність комплексної системи реформування соціальної сфери. На жаль, попри численні спроби, жодному з урядів України не вдалося ефективно реалізувати системну політику, яка б належно реформувала соціальну сферу в ОТГ. У сфері послуг, яка задовольняє потреби громадян, важливо забезпечити ефективний розвиток економічних і соціальних відносин в ОТГ. Метою даної статті є аналіз та обґрунтування сучасного стану надання соціальних послуг в ОТГ, виявлення основних проблем цієї сфери та визначення шляхів їх вирішення. Зокрема, дослідження спрямоване на удосконалення механізмів регулювання та фінансування соціальних послуг, адаптацію нормативно-правової бази до європейських стандартів, а також на розширення спектру соціальних послуг, що надаються відповідно до потреб населення та соціально-економічних умов розвитку громади. Для досягнення цієї мети необхідно врахувати поточні проблеми та запропонувати конкретні рішення для покращення якості життя в ОТГ.