УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМИ ТА ІНФОРМАЦІЙНИМИ ПОТОКАМИ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - ЛИСАК, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються актуальні проблеми управління ресурсними та інформаційними потоками на промислових підприємствах за умов глобальної конкуренції, швидкого розвитку технологій та цифрової трансформації. Автор акцентує увагу на причинах та наслідках розрізненості інформаційних систем, низькому рівні інтеграції між ними, складності впровадження сучасних технологій у застарілу інфраструктуру, а також недостатній автоматизації ключових процесів. Особлива увага приділяється оптимізації використання ресурсів, підвищенню гнучкості управління, точному прогнозуванню і плануванню, а також впровадженню сучасних цифрових інструментів управління. Автор пропонує шляхи вирішення цих проблем, серед яких впровадження ERP-систем, Інтернету речей, технологій Big Data, штучного інтелекту та хмарних платформ. У статті підкреслюється важливість створення єдиного джерела інформації, інтеграції існуючих інформаційних систем через програмні інтерфейси, підвищення рівня кібербезпеки, а також адаптації персоналу до нових технологій та змін у процесах управління. Детально розглядаються переваги цифровізації, такі як зниження витрат, підвищення ефективності виробництва, забезпечення гнучкості та швидкої адаптації до змін ринкових умов. Результати дослідження демонструють, що інтеграція сучасних технологій у виробничі та управлінські процеси дозволяє підприємствам не лише ефективно реагувати на зміни, але й забезпечувати високу конкурентоспроможність за рахунок оптимізації ресурсів та інформаційних потоків. У статті також визначено перспективні напрями впровадження інноваційних рішень, які включають розвиток технологій штучного інтелекту для прогнозування, адаптивні логістичні системи, сучасні засоби моніторингу і автоматизації, що сприяють підвищенню якості продукції та ефективності функціонування підприємств. У висновках наведено рекомендації для промислових підприємств щодо впровадження цифрових технологій, автоматизації та інтеграції інформаційних систем з метою ефективного управління ресурсними та інформаційними потоками. Зроблено акцент на важливості поетапного підходу до впровадження цифрових інструментів, навчанні персоналу та забезпеченні належного рівня кібербезпеки. Рекомендації також включають застосування хмарних платформ і стандартів обміну даними, що забезпечить оптимізацію витрат, оперативність прийняття управлінських рішень і сталий розвиток промислових підприємств.