СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - ЖУКОВА, Юлія; ВАСИЛЕНКО, Вадим; ЮРЧЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В умовах глобалізації та стрімкого технологічного розвитку забезпечення економічної безпеки країни є складним та багатогранним завданням. У статті розглядаються основні глобальні виклики, такі як фінансові кризи, кіберзагрози, зміна клімату та геополітична нестабільність та їх вплив на економічну безпеку. Проаналізовано існуючі підходи та стратегії, включаючи диверсифікацію економіки, підтримку малого та середнього бізнесу, розвиток відновлюваних джерел енергії та зміцнення фінансової системи. Також запропоновано нові заходи та стратегії, які враховують специфічні умови та потреби країни для ефективного реагування на сучасні виклики. Фінансові кризи, як показує досвід 2008 року, можуть мати руйнівний вплив на економіку, призводячи до рецесій, зростання безробіття та зниження доходів населення. У цьому контексті важливим є створення резервних фондів та розробка ефективних механізмів стабілізації. Кіберзагрози, з розвитком цифрових технологій та інтернет-комунікацій, стають все більш актуальними. Атаки на фінансові системи та критичну інфраструктуру можуть призвести до значних фінансових втрат та підриву довіри до державних інституцій. Зміна клімату створює ризики для економічної безпеки через руйнування інфраструктури, зниження сільськогосподарських врожаїв та зростання витрат на ліквідацію наслідків природних катастроф. Геополітична нестабільність, конфлікти та санкції можуть дестабілізувати глобальні торгові потоки та фінансові ринки. У статті також розглянуто необхідність міжнародного співробітництва та інтеграції інноваційних технологій для забезпечення сталого економічного розвитку. Висновки наголошують на необхідності адаптивних стратегій, що враховують нові глобальні реалії. Комплексний аналіз поточних загроз, виявлення ключових уразливостей та розробка адаптивних та стійких заходів можуть забезпечити стабільність та процвітання нації. Запропоновані заходи та стратегії включають розвиток національної економічної стійкості через диверсифікацію економіки, підтримку малого та середнього бізнесу, зміцнення фінансової системи та забезпечення енергетичної безпеки через розвиток відновлюваних джерел енергії та енергоефективність. Таким чином, дослідження надає всебічний огляд викликів та стратегій для забезпечення економічної безпеки, наголошуючи на комплексному підході та необхідності міжнародного співробітництва. Це дослідження сприятиме розробці ефективних стратегій для захисту національних інтересів та забезпечення сталого економічного розвитку в умовах глобальних викликів.