ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА В SMART-ТУРИЗМІ: УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ, МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ, ПЕРСПЕКТИВИ - РУДЕНКO Микола; КОЧУМА, Інна; КРАВЧЕНКО, Олена; ТРЕТЯК, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено інформаційну безпеку в smart-туризмі та запропоновано інструменти управління ризиками, маркетингові стратегії, перспективи. Окреслено основні елементи Smart-туризму. Виділено компонентний склад Smart-туризму, який базується на основі накопичення, обміну та обробки великих масивів інформації з застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій. Виявлено, що першочерговим завданням на шляху забезпечення інформаційної безпеки в Smart-туризмі є виявлення причин несанкціонованого доступу до інформації, оцінка загроз для інформаційної безпеки його суб’єктів та створення потужних систем її захисту. Побудовано комплексну систему інформаційної безпеки туристичного підприємства з деталізацією його елементного складу та зазначено, що захист має здійснюватися на усіх етапах життєвого циклу інформації, з урахуванням новітніх тенденцій і явищ в сфері розвитку цифрових технологій.