ВИКОРИСТАННЯ БЛОКЧЕЙНУ ТА ШТУЧНОЇ НЕЙРОНОЇ МЕРЕЖІ ПРИ АВТОМАТИЗАЦІЇ КОНТРОЛЮ В СФЕРІ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - СТОРОЖУК, Тетяна; МОРГУНЕНКО, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто новітні технології пов’язані з цифровізацією економіки та необхідності їх імплементації в складні бізнес процеси. В даному контексті постає питання реформування традиційної системи контролю з метою прийняття ефективних управлінських рішень. Метою статті було дослідити питання автоматизації контролю за трансфертним ціноутворенням за допомогою впровадження блокчейн технології та штучного інтелекту. У результаті досліджено можливі переваги та перспективи від використання інноваційних методів у забезпеченні ефективного контролю за трансфертного ціноутворення. Авторами запропоновано створити постійну автоматизовану систему моніторингу контрольованих операцій. Запропонована модель дає можливість детально розглянути процес трансфертного ціноутворення, починаючи з ідентифікації даних і закінчуючи безпечним наданням визначеного переліку інформації зацікавленим сторонам. Такий підхід має потенціал покращити ефективність та безпеку контролю за операціями з трансфертного ціноутворення та сприяти більш прозорому управлінню. Зазначена система дозволяє вивести процеси контролю і проведення аудиту на новий рівень та вдосконалити управління за господарськими операціями транснаціональних груп, що забезпечить стійкість і надійність у вирішенні завдань у сфері трансфертного ціноутворення.