ПОЄДНАННЯ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ТА ТЕОРІЇ ОБМЕЖЕНЬ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЇ - СЕМЕНЕНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Теорія обмежень є важливим інструментом у сучасному менеджменті, який дозволяє компаніям ефективно управляти своїми ресурсами та процесами для досягнення стратегічних цілей. В основі цієї теорії лежить усвідомлення того, що в будь-якій системі або процесі існують обмеження, які обмежують загальну продуктивність та ефективність. Застосування теорії обмежень вимагає аналізу системи як єдиного цілого, зосередженого на виявленні та усуненні головних обмежень, що перешкоджають досягненню оптимальної продуктивності. Інтернет речей передбачає підключення різноманітних пристроїв до мережі Інтернет, що дозволяє збирати, обробляти та аналізувати величезні обсяги даних для покращення різних аспектів діяльності компанії. В контексті бізнесу, використання IoT відкриває безліч можливостей для підвищення ефективності та оптимізації процесів. Це включає в себе автоматизацію виробництва, вдосконалення логістики, виявлення проблем у технічному обладнанні за допомогою датчиків, та багато іншого. Використання цифрових технологій, зокрема інтернету речей (IoT), створює перспективи для підвищення ефективності діяльності компаній у різних сферах бізнесу. Одним із перспективних підходів є поєднання IoT з теорією обмежень, що дозволяє ідентифікувати та усувати обмеження виробничих процесів, оптимізувати управління запасами та логістикою, а також підвищувати якість та ефективність управління бізнесом загалом. У статті розглянуто поєднання інтернету речей та теорії обмежень в контексті підвищення ефективності діяльності компаній. В статті розглядаються методи та стратегії впровадження цих технологій, можливості їхнього використання, а також інноваційні застосування в різних галузях бізнесу. Основна увага зосереджена на аналізі впровадження технологій IoT та теорії обмежень у практиці, а також на виявленні оптимальних стратегій для досягнення підвищення ефективності діяльності у бізнесі. Проведено системний аналіз впливу поєднання IoT та теорії обмежень на ефективність діяльності компаній, детально розглянуто процеси оптимізації та управління, а також виявлено ключові чинники успіху у впровадженні цих технологій.