ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ПОБУДОВА КОНЦЕПТУ - НИТКА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У дослідженні розкрито актуальність питання економіко-математичного моделювання стратегічного розвитку суб’єктів господарювання, які спеціалізуються на наданні послуг. Метою дослідження визначено подальший розвиток концепційних засад економіко-математичного моделювання стратегічного розвитку закладів охорони здоров’я. Зроблено висновок, що запровадження у закладах охорони здоров’я роботи щодо економіко-математичного моделювання їх стратегічного розвитку дозволяє значно підвищити ефективність їх функціонування, оскільки сприяє ретельнішому плануванню основних складових фінансово-господарської діяльності. Доведено, що стратегічні плани розвитку закладів охорони здоров’я повинні ґрунтуватися на економічних розрахунках необхідного ресурсного забезпечення, оцінці ефективності ведення діяльності та вкладання коштів, величини безпеки господарювання, а також розрахунку терміну окупності капітальних вкладень. Визначено та представлено економіко-математичну модель стратегічного розвитку закладу охорони здоров’я. Запропоновано трактувати її як сукупність елементів, які характеризують принципову, відмінну від конкурентів логіку його функціонування на основі використання ключових компетенцій для максимально ефективного розподілу стратегічних ресурсів у системі бізнес-процесів із метою надання послуг, які відповідають пріоритетам споживачів. Розроблено елементи Концепції економіко-математичної моделі стратегічного розвитку закладів охорони здоров’я. Основною ідеєю стратегічного розвитку визначено передбачення можливих змін основних параметрів середовища, моделювання нової ринкової ситуації та спрямування ресурсів на трансформацію діяльності з метою досягнення максимальної його відповідності майбутнім умовам.