ДОВГОСТРОКОВА ДИНАМІКА МІЖ BITCOIN ТА ФОНДОВИМИ РИНКАМИ - КОТВИЦЬКА, Наталія; ШАРОВА, Світлана; ЩЕРБАТИХ, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У цій роботі досліджується довгостроковий зв’язок між криптовалютою Bitcoin та індексом S&P 500 на основі щоденних цінових даних з січня 2018 року по червень 2024 року. Хоча попередні дослідження були зосереджені переважно на кореляційному аналізі та переливах волатильності, у цій роботі використано методи коінтеграції Енгла-Гренджера та Йохансена, щоб дослідити можливість існування довгострокового рівноважного зв’язку між фондовим і криптовалютним ринками. Отримані результати надають переконливі докази коінтеграції, причому тест Енгла-Гренджера вказує на наявність зв’язку на 5% рівні (p-значення = 0,0288), а статистика слідів методом Йохансена підтверджує наявність одного коінтегруючого зв’язку. Цікаво, що цей довгостроковий зв’язок співіснує з відносно низькою щоденною кореляцією прибутковості (0,2884) і суттєво різними профілями волатильності (Bitcoin: 68,56%, S&P 500: 19,87% в річному обчисленні). Отримані дані свідчать про те, що хоча Bitcoin та S&P 500 можуть суттєво відхилятися в короткостроковій перспективі, вони мають спільні довгострокові рушійні фактори. Результати дослідження мають практичне значення для диверсифікації портфелів, стратегій статистичного арбітражу та регуляторної бази, спростовуючи традиційний погляд на криптовалюти як на суто альтернативний клас активів. Докази ринкової інтеграції підтверджують необхідність скоординованих регуляторних підходів і складних стратегій управління ризиками при інвестуванні в криптовалюти.