ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - САКУН, Леся; ВЄДЄНІНА, Юлія; МАЖАРЕНКО, Катерина; ШИШЛОВА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена новаторським методам управління ризиками в інвестиційній сфері та їх застосуванню для зниження рівня інвестиційних ризиків на підприємствах. У ході дослідження розглянуто концепцію інвестиційного ризику та його значення у процесі прийняття рішень, а також класифікацію видів інвестиційних ризиків. Визначено сутність сприйняття ризику та запропоновано узагальнену схему концепцій сприйняття ризику, виокремлено фактори, які впливають на формування профілю ризику для інвестора. Проведено огляд основних методів оцінки ризику в підприємницькій діяльності і запропоновано їх для практичного використання: статистичний метод, метод експертних оцінок, аналітичний метод, метод сценаріїв та моделювання. Для практичного використання методів оцінки ризику був використаний статистичний метод, зокрема кореляційно-регресійний аналіз, який допоміг виявити наявність значущого взаємозв’язку та впливу різних факторів на формування чистого прибутку та виручки від реалізації на підприємстві "Крюківський вагонобудівний завод" (ПАТ "КВБЗ"). Встановлено, що найвищий рівень кореляції спостерігається між динамікою експорту продукції та зміною виручки від реалізації (r=0,9006), а також з чисельністю працівників (r=0,9115). Також проведено аналіз динаміки та згладжування ряду досліджуваних показників, що показало сталу тенденцію до скорочення прибутку/збитку, що може бути попередженням про можливий ризик для інвесторів.