МЕТОДИКО-ПРИКЛАДНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ЛОГІСТИЧНОГО МЕХАНІЗМУ БЕЗПЕКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - ГУБАРЄВ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У фокусі дослідження перебувають аспекти гарантування стабільного й безпечного (головно в частині економіки, фінансів і виробництва) функціонування й розвитку підприємств, організації їх логістичної діяльності, формування й розвитку логістичних систем, у т. ч. і процесів впровадження відповідного логістичного механізму. Акцентовано, що в основі такого підходу перебуває ретельне планування різних аспектів та елементів системи забезпечення безпеки бізнесу. Метою дослідження визначено удосконалення методико-прикладних підходів до формування логістичного механізму безпеки розвитку підприємства. Показано, що система логістики відіграє важливу та одну з провідних ролей у сталому і стабільному функціонуванні та розвитку вітчизняних підприємств. Вказано на те, що важливим завданням, яке постає перед топ-менеджментом суб’єктів господарювання, є, по-перше, стратегічне і тактичне планування формування й реалізації логістичного механізму розвитку; по-друге, узгодження завдань і засобів забезпечення розвитку логістичної системи і зміцнення безпеки розвитку бізнесу. Ідентифіковано завдання визначення й реалізації можливостей і перспектив застосування інноваційних інструментів у системі формування й реалізації логістичного механізму розвитку бізнесу, орієнтованого водночас на посилення безпеки сталого розвитку підприємства. Наголошено, що особливо вагомою є роль в цих процесах інформаційно-комунікаційних технологій, які відкривають перед підприємством нові можливості, зокрема за напрямами: швидкий доступ до інформації про підприємство, а також ринки й споживачів продукції (послуг); формування іміджу в мережевих додатках та соціальних мережах; оперативна ідентифікація основних стейкхолдерів підприємства; реалізація потенціалу Інтернет-маркетингу та відсутність кордонів для спілкування і взаємодії; переведення в онлайн логістичних операцій; зростання обсягів віртуальних торговельно-розрахункових та транспортно-логістичних операцій; протидія кіберзлочинності тощо.