РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА: ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ТА ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ - ПАЛЯНИЦЯ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розвиток підприємництва є ключовим фактором економічного зростання та інноваційного розвитку у сучасному світі. Однією з найважливіших складових успіху підприємства є визначення ефективних стратегій, спрямованих на досягнення конкурентної переваги та стійкого розвитку в умовах постійних змін у світовій економіці. Цифровізація, яка є процесом впровадження цифрових технологій у всі сфери бізнесу, відіграє важливу роль у сучасному розвитку підприємництва. Вона дозволяє підприємствам оптимізувати процеси управління, підвищувати ефективність виробництва, покращувати якість продукції та послуг, а також забезпечувати швидку адаптацію до змін на ринку. Інноваційні стратегії та цифрова трансформація - це два ключові концепти, які взаємодоповнюють один одного в умовах сучасного бізнесу. Інноваційні стратегії включають в себе розробку та впровадження новаторських ідей, продуктів, послуг або процесів, що дозволяє організаціям відзначитися на ринку та забезпечити конкурентні переваги. Цифрова трансформація, з іншого боку, означає перетворення бізнесу за допомогою впровадження цифрових технологій та зміни бізнес-моделей для досягнення ефективності, інноваційності та покращення взаємодії з клієнтами. Метою роботи є визначення напрямів розвитку підприємництва з урахуванням інноваційних стратегій та цифрових трансформацій. Основними методами, що були використані в роботі є: методи аналізу та синтезу для визначення основних інноваційних стратегій та напрямів цифрової трансформації для розвитку підприємництва; методи дедукції та індукції для визначення напрямів розвитку підприємництва: порівняльний метод, графічний метод для відображення результатів. Однією з ключових стратегій розвитку підприємства є інноваційна стратегія, яка передбачає активне впровадження новаторських ідей, технологій та підходів у всі сфери діяльності підприємства. Інновації дозволяють підприємствам створювати конкурентні переваги, займати провідні позиції на ринку та забезпечувати стійкий розвиток у майбутньому. У цьому контексті важливо враховувати тенденції цифрової трансформації, які обумовлюють стратегічні рішення підприємств у напрямку використання цифрових технологій для покращення управління, оптимізації процесів та створення нових продуктів та послуг. Цифрова трансформація може стати механізмом для впровадження інноваційних стратегій, а також сприяти їхньому успішному втіленню. Наприклад, використання аналітики даних, штучного інтелекту та інших цифрових інструментів може допомогти виявити нові можливості для інновацій та розробки нових продуктів або послуг. Також цифрові технології можуть підтримати швидке впровадження інновацій шляхом покращення процесів, зменшення часу на розробку та впровадження нових рішень. Успішна цифрова трансформація вимагає чіткої стратегії, яка враховує бізнес-цілі організації, потреби клієнтів та конкурентне середовище. Крім того, вона потребує внутрішньої зміни культури та процесів в компанії, щоб забезпечити успішне впровадження цифрових ініціатив. Отже, інноваційні стратегії та цифрова трансформація взаємодіють для створення конкурентних переваг та забезпечення успішності сучасних бізнесів. Отже, розвиток підприємництва в умовах сучасного світу неможливий без впровадження ефективних стратегій, спрямованих на інновації та цифрову трансформацію. Ці стратегії дозволяють підприємствам не лише виживати в умовах конкуренції, а й успішно розвиватися та займати провідні позиції на ринку у майбутньому.