ОРГАНІЗАЦІЙНІ БАР’ЄРИ НА ШЛЯХУ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ У ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВАХ ТА ПРИВАТНОМУ СЕКТОРІ. КОНЦЕПЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО УРЯДУ - ТАРАСЕНКО, Д.; НЕРСЕСОВ, В.; ПАВЛОВСЬКА, Ю. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Дослідження розвитку сучасних державних та комерційних установ виявило кілька організаційних бар’єрів для впровадження інновацій. У статті пропонується дослідити, як організаційні бар’єри впливають на застосування інновацій та зокрема елементів електронного уряду. Створення концепції залежить від трьох основних організаційних аспектів. По-перше, основні організаційні аспекти, які пов’язані з культурою організації (система контролю, стратегічний напрямок, інтеграція та координація). По-друге, основні організаційні аспекти, пов’язані зі структурою організації (адаптованість, залучення, інтеграція, домовленість, система стимулювання). По-третє, основні організаційні аспекти, які стосуються інформаційних технологій (передача інформації, комунікація, орієнтація на кінцевих користувачів та навчання співробітників). Висновок такий: аспекти пов’язані з розумінням організаційних бар’єрів, які спонукають запровадити інновації та зокрема елементи електронного уряду на рівні «Держава»-«Бізнес»-«Громада». Це дослідження обмежується рамками, які були розроблені на основі огляду наукового матеріалу з електронного уряду в теорії застосування інновацій. Тепер необхідно перевірити цю модель у різних контекстах. Це дослідження намагається продемонструвати ключові важелі, які перешкоджають чинникам, пов’язаним із впровадженням та вдосконаленням інновацій, та зокрема системи електронного урядування.