МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЮ ВЗАЄМОДІЄЮ ПІДПРИЄМСТВ СИСТЕМИ АПК - ФУРМАН, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Проведено дослідження структури економічного механізму господарювання. Визначений механізм функціонування аграрно-промислової інтеграції. В згрупованому вигляді комплексна дія цього механізму повинна бути направлена на: оптимізацію структури аграрно-промислового комплексу, включаючи усі галузі і виробництва, підвищення ефективності аграрного виробництва від концентрації суб’єктів господарювання, створення сприятливих умов для діяльності дрібних форм господарювання в АПК на основі горизонтальної та вертикальної інтеграцій, визначення масштабів і потужностей великих інтегрованих об’єднань для АПК України, збалансованість територіальної структури АПК за формами господарювання, оцінку динаміки інноваційно-інвестиційної діяльності крупних корпоративних структур, підтримка суб’єктів господарювання в їх бажанні інтегруватися з потужними товаровиробниками, обґрунтування довгострокової стратегії інтеграційної діяльності в АПК. Розроблена концептуальна модель з удосконалення механізмів економічного регулювання пропорцій відтворення в АПК. Визначено, що моделювання дії організаційно-економічного механізму має включати алгоритм створення інтегрованої структури, де визначається правова форма, статутний капітал, форма використання землі сільськогосподарського призначення (оренда чи передача в статутний капітал), відносини власності на вироблену продукцію, матеріально-технічні ресурси та землю, формування програми господарської діяльності з визначенням принципів їх формування та суб’єктів планування, умови фінансування поточної діяльності й інвестування в розвиток виробництва, визначення типу управління, умов оплати праці та матеріального стимулювання, розподіл отриманого доходу за кінцевим продуктом, формування соціальних умов розвитку сільських територій. Обґрунтовано, що реалізація в управлінській діяльності розробленого змісту механізму дозволяє досягти конкурентоспроможного стану на продовольчому ринку та забезпечити стійке зростання усіх учасників інтегрованого об’єднання, формувати спільну зацікавленість учасників аграрно-промислового об’єднання в кінцевих результатах спільної діяльності, здійснювати беззаперечне виконання взаємних зобов’язань усіх учасників формування, дотримуватись еквівалентності обміну продукцією та розподілу прибутку залежно від участі кожного суб’єкта господарювання в інтегрованій структурі, забезпечувати збалансованість і пропорційність виробничої та матеріально-технічної бази.