ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ МОДЕЛІ СІМЕЙНОГО ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У СФЕРІ МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА - ГУМЕНЮК, Владислав; КАРПЕНКО, Віталій; АНДРУШКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті всебічно досліджено організаційно-економічні засади формування ефективної моделі сімейного фермерського господарства у сфері молочного скотарства, з урахуванням сучасних викликів, особливостей функціонування аграрного сектору України та міжнародного досвіду. Проаналізовано еволюцію моделей сімейного фермерства в контексті ринку молока, виділено ключові фактори, які визначають їхню життєздатність та конкурентоспроможність: масштаб господарства, технологічне оснащення, доступ до фінансування, кооперація та інтеграція у збутові ланцюги. Здійснено порівняльну характеристику моделей молочного фермерства у країнах Європейського Союзу (Німеччина, Польща, Нідерланди), де сімейні ферми домінують на ринку завдяки підтримці держави, стабільним політико-економічним умовам та високій інституціональній організованості. У противагу, українське виробництво молока здебільшого базується на малотоварних особистих селянських господарствах (ОСГ), які формують понад 70% молока, але функціонують у значній мірі поза рамками організованого ринку. Обґрунтовано необхідність їхньої трансформації у повноцінні сімейні ферми зі статусом юридичних осіб, здатних інтегруватися в систему офіційного обігу, підвищити якість продукції, скористатися перевагами держпідтримки, програмами доступного кредитування, сервісного обслуговування і професійного навчання. Особливу увагу приділено аналізу ризиків, що супроводжують розвиток сімейного молочного фермерства: нестабільності ринку, волатильності закупівельних цін, обмеженого доступу до інфраструктури, відсутності ефективних механізмів ринкової кооперації. Визначено, що особливої актуальності набуває впровадження інноваційних рішень – цифрових платформ обліку та збуту, мобільних додатків для керування стадом, доїльних роботизованих систем. Запропоновано концептуальну модель ефективного сімейного фермерського господарства, яка передбачає адаптивне управління ресурсами, технологічну модернізацію, регіональну кооперацію, а також партнерство з державою через реалізацію комплексних інструментів підтримки. Зроблено висновок, що розвиток сімейного фермерства у сфері молочного скотарства здатен стати основою структурної перебудови молочної галузі України, сприяти продовольчій безпеці, створенню робочих місць у сільській місцевості, збереженню соціальної цілісності громад і забезпеченню сталого розвитку аграрного сектора загалом.