ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЯК ЧИННИК ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ - КОВАЛЬ, Яна; КУЧЕРЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується цифровізація публічного управління як ключовий чинник цифрової трансформації сучасного суспільства, зокрема в контексті України. Автор акцентує увагу на впливі Четвертої промислової революції та широкого впровадження інформаційно-комунікаційних технологій на трансформацію державного сектору. Проаналізовано переваги та виклики цифровізації, серед яких — цифровий розрив, кадровий дефіцит, інформаційна безпека, нормативна невизначеність та опір традиційних управлінських структур до змін. Розкрито понятійно-термінологічну неоднозначність категорій «цифровізація», «діджиталізація» та «інформатизація». Наведено приклади успішних цифрових ініціатив в Україні, зокрема у сфері електронного врядування та адміністративних послуг. Підкреслено стратегічну роль держави як провідника цифрової трансформації, інвестора в ІКТ та гаранта цифрової інклюзії. Цифровізація публічного управління розглядається не лише як технічне оновлення, а як системна зміна управлінських парадигм, що сприяє прозорості, ефективності та орієнтації на потреби громадян.