УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ З ВРАХУВАННЯМ КРИЗ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИМОГ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ГОНЧАР, Ольга; ДІХАМІНДЖІЯ, Ірма (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Процеси глобалізації вищої освіти, Європейський освітній простір висувають університам вимоги, яким вони мають відповідати. Проте, умови сучасної освітньо-наукової діяльності в Україні не завжди дозволяють оперативно і комплексно впроваджувати ці стандарти. На практиці часто має місце часткова модернізація окремих освітніх процесів без глибокого системного оновлення. Саме тому стратегічне управління змінами освітньо-наукового простору повинно стати центром нової моделі університетського розвитку. У статті досліджено сучасне освітньо-наукове середовище, ідентифіковано основні чинники які формують виклики і кризи закладів вищої освіти України у контексті сучасних процесів інтернаціоналізаціїї. Охарактеризовано основні параметри концепції управління змінами у ЗВО в умовах євроінтеграції та криз. Наведено практичні приклади управління змінами у Хмельницькому національному університеті, які наочно демонструють, що стійке оновлення відбувається, за умови існування внутрішнього інституційного прагнення до розвитку, коли трансформація супроводжується не лише управлінськими інструментами, але і культурою змін. Зроблено висновок, що не існує ідеальної моделі управління змінами, придатної для кожного ЗВО, однак існують принципи, які можуть бути загальними: відкритість, системність, відповідальність, стратегічне бачення, здатність до рефлексії. Успішність управління змінами та дієвість безпосередньо концепції управління ЗВО можливі, якщо зміни розглядаються як послідовний, структурований і, одночасно, адаптивний процес, що поєднує аналіз, бачення, управлінську архітектуру, реалізацію й адаптацію.