СТІЙКІСТЬ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ПРОКОПЕЦЬ, Руслан; КОРОТИЧ, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються актуальні питання функціонування та розвитку соціально-економічних систем в умовах зростаючої турбулентності. Аналізуються фактори, що спричиняють економічну нестабільність, такі як глобальні кризи, геополітичні конфлікти та технологічні зміни. Також увага приділяється дослідженню стійкості цих систем, їхній здатності адаптуватися до викликів та зберігати траєкторію сталого розвитку. Розглядаються теоретичні та практичні аспекти впливу економічної турбулентності на досягнення Цілей сталого розвитку. Проаналізовано динаміку індексу макроекономічної стійкості за регіонами світу протягом 2007-2023 років та прогнозні оцінки економічної стабільності для глобальної економіки та окремих регіонів.