ТЕНДЕНЦІЇ ІНВЕСТУВАННЯ В РОЗВИТОК КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ІПАТОВ, Анатолій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено вивченню аспектів формування та розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств України в умовах сучасних економічних викликів, зокрема глобальної конкуренції, змін клімату, нестабільності економіки та наслідків повномасштабного вторгнення. Мета статті полягає в аналізі, систематизації та узагальненні наявного теоретико-методичного забезпечення щодо формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств та дослідження тенденції інвестування в його розвиток. Вивчено теоретичні аспекти формування конкурентного потенціалу аграрного підприємства. Конкурентний потенціал аграрного підприємства визначається як сукупність ресурсів, можливостей та компетенцій, які забезпечують його здатність до ефективної діяльності та стійкого розвитку в умовах конкуренції. Визначено, що він складається з наступних складових: виробничих ресурсів, фінансових можливостей, інноваційного потенціалу, кадрового складу та управлінських компетенцій. В дослідженні обґрунтовано, що інвестиції виступають запорукою розвитку конкурентного потенціалу підприємств аграрного сектору, оскільки забезпечують ресурсну базу для інновацій, модернізації виробництва та підвищення ефективності діяльності. Дослідження обсягів інвестування в конкурентний потенціал аграрних підприємств показав, що останні активно інвестують в оновлення технічної бази та розвиток інфраструктури, однак існують значні проблеми щодо нерівномірного розподілу інвестицій між підприємствами різного розміру. Виявлено, що інвестиції в нематеріальні активи, зокрема в програмне забезпечення та патенти, залишаються на низькому рівні, що свідчить про недостатній розвиток цифрових технологій та інтелектуальної власності в аграрному секторі та перешкоджає розвитку їх конкурентного потенціалу. Для подолання виявлених проблем визначено необхідність комплексного підходу до інвестування в конкурентний потенціал аграрних підприємств, який має ґрунтуватись на впровадженні інституційних реформ, підтримці малого бізнесу, розвитку людського капіталу та інфраструктури. За умов стабільного фінансування, активізації міжнародної співпраці та ефективного використання інвестицій аграрні підприємства матимуть потенціал для стійкого розвитку та зміцнення позицій України.