ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ - ДРУГОВА, Олена; ЄРМОЛЕНКО, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена аналізу ефективності державної політики у сфері управління водними ресурсами в контексті сталого розвитку аграрного сектору. Визначено основні виклики, серед яких виснаження водних запасів, забруднення агрохімікатами, застаріла іригаційна інфраструктура, недостатність фінансування та негативний вплив кліматичних змін. Досліджено чинні механізми державного регулювання та їхню ефективність, визначено ключові проблеми та напрями вдосконалення політики. Запропоновано комплекс заходів, що передбачає модернізацію систем водокористування, впровадження інноваційних технологій зрошення, посилення екологічного контролю та стимулювання інвестицій у водозберігаючі рішення. Наголошено на необхідності інтеграції принципів циркулярної економіки у водний менеджмент та розвитку механізмів державно-приватного партнерства. Реалізація запропонованих заходів дозволить підвищити ефективність управління водними ресурсами, забезпечити раціональне використання води, знизити екологічні ризики та сприяти продовольчій безпеці країни.