ФОМУВАННЯ МОДЕЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАД ІЗ ВРАХУВАННЯМ ТУРИСТИЧНО ЛОГІСТИЧНОЇ- ІНФРАСТРУКТУРИ - СТЕГНЕЙ, Маріанна; НОДЬ, Оршоя; ПЕТРИЧКО, Марія; БЕРГХАУЕР, Олександр; ОКСИМЧУК, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Досліджено особливості формування моделей сталого розвитку територіальних громад в умовах децентралізації. На прикладі Закарпатської області доведено, що туризм є важливою складовою економічного, соціального та екологічного розвитку місцевих громад. Проаналізовано стан та проблеми туристично-логістичної інфраструктури в Закарпатській області. Систематизовано сутність, переваги та проблеми формування моделей туристично-логістичного забезпечення (інноваційна, інтегрована, поляризована, децентралізована ) у контексті їх впливу на сталий розвиток територій і громад. Зважаючи на туристичний потенціал та ресурси Закарпатської області запропоновано інтегровану модель туристично-логістичної інфраструктури з елементами інноваційної та диверсифікованої, що сприятиме рівномірнму розвитку регіону, зменшенню навантаження на популярні місця, розширить доступ до віддалених і гірських районів та покращенню якості обслуговування туристів.