РОЛЬ БІЗНЕС-ПЛАНУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЮ СТРУКТУРОЮ: КЛЮЧОВІ ФУНКЦІЇ, ЗАВДАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - САЛУН, Марина; БАСЮРКІНА, Наталія; ТАРАН, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядається важливість бізнес-плану як основного інструменту управління підприємницькою структурою, що забезпечує конкурентоспроможність та стабільність в умовах мінливого ринкового середовища. Окрему увагу приділено ключовим функціям та завданням, які виконують бізнес-плани в процесі стратегічного планування, зокрема, в аналізі ринку, визначенні конкурентних переваг та розробці маркетингових і фінансових стратегій. Виділено основні елементи бізнес-плану, які напряму впливають на підвищення конкурентоспроможності підприємницької структури на ринку, зокрема, вивчення ринкових тенденцій, прогнозування потреб цільових аудиторій та оцінка конкурентного середовища. Окрім того, акцентовано на важливості інновацій та їхнього впливу на підвищення ефективності бізнесу, а також на необхідності інтеграції сучасних технологій в процеси бізнес-планування. Вивчено роль маркетингової стратегії у формуванні стійкої конкурентної позиції підприємства, що включає вибір методів ціноутворення, каналів збуту та засобів комунікації з клієнтами. Крім того, обговорюються питання управління ризиками та кадрове планування, які забезпечують здатність підприємства адаптуватися до турбулентного середовища.